O nama

Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić osnovan je 1996. kao Ustanova u kulturi Dr. Ivan Kostrenčić, a od 2008. ima sadašnji naziv, kojim se i formalno izražava težnja da budemo središte kulturnih zbivanja u Gradu Crikvenici. Svojim aktivnostima pokrivamo široko područje kulturnih djelatnosti, od glazbeno-scenske, izložbeno-galerijske do izdavačke.
Unatoč izrazito malom broju zaposlenih, Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić već godinama postiže zapažene rezultate, stvarajući tijekom godine veliki broj raznovrsnih programskih sadžaja, koji se ističu svojom kvalitetom.

Glazbeno-scenski programi - svake godine organiziramo proljetni i jesenski ciklus kazališnih predstava te koncerte raznih glazbenih žanrova. Najviše surađujemo s neovisnom scenom, a cilj nam je predstavljati izbor najbolje hrvatske kazališne i glazbene produkcije. Ovakvom programskom orijentacijom pridonosimo prezentaciji i promociji hrvatske umjetnosti i kulture u našem izrazito turističkom okruženju Rivijere Crikvenica.

Izdavački programi ostvaruju se u okviru Biblioteke Cirkul (od 2000. godine) i Vinodolskog zbornika (od 2002. godine). Kao samostalni izdavač dosad smo objavili 7 brojeva Zbornika i više od 20 drugih knjiga, od čega devet na čakavskom idiomu, čime smo doprinjeli očuvanju crikveničkog tradicijskog govora kao nematerijalnog kulturnog dobra ovoga kraja. Objavili smo i nekoliko multimedijalnih projekata (glazba, film) u cilju interpretacije i popularizacije pojedinih tema iz povijesti i tradicije ovoga kraja.

Izložbeno-galerijski programi održavaju se u Gradskoj galeriji Crikvenica (utemeljena 2004.), koja već 2008. ulazi u društvo relevantnih galerija i izložbenih prostora Republike Hrvatske. Galerija je već godinama smještena u Frankopanskoj ulici u Crikvenici. Dio naših izložbenih programa posvećen je kulturnoj povijesti (125 godina turizma, J. J. Klović, Koraci kroz povijest - od prapovijesti do baroka). Ove stalne izložbe na otvorenom nalaze se na nekoliko lokacija u Crikvenici. Od 2007. otvorena je za javnost i umjetnička zbirka kipara Zvonka Cara, koja je postavljena u preuređenom kiparovom ateljeu.

Zaštita kulturne baštine jedan je od naših programskih zadataka još od osnutka Centra i provlači se kroz veliki dio naših programa. Organizirali smo arheološka istraživanja na više lokaliteta u gradu (Uvala Lokvišća, Gornja Draga, Kotor, Igralište) sve do osnutka Muzeja grada Crikvenice. Nekoliko naših projekata bavi se zaštitom nematerijalne kulturne baštine, prvenstveno tradicijske glazbe i čakavskog govora ovoga kraja.