Putevima naših starih
cijena: 80,00 kn Putevima naših starih Đurđica Ivančić Dusper Vodič s itinererom starih puteva i šetnica bližom i daljom okolicom Crikvenice Godina izdanja: 2006..
ISBN: 953-97308-8-0
Izdavači: Ustanova u kulturi Dr. Ivan Kostrenčić
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 116

Knjiga Putevima naših starih nastala je kao logičan slijed prethodnih njenih knjiga, i zapravo se može smatrati pravim turističkim vodičem. Za razliku od prethodnih knjiga, tekst ove pisan je na hrvatskom standardu, pa se već izborom jezika autorica obraća jednom širem krugu čitatelja. U svoj tekst uplela je povijesne činjenice i zanimljivosti iz života starijih generacija Crikveničana. Knjiga se dobrim dijelom temelji na usmenoj predaji i sjećanjima autoričinih roditelja i njihovih vršnjaka na zlatne dane njihove mladosti kada se isključivo pješke išlo na izlete u okolicu Crikvenice.

U prvom dijelu knjige vodi nas do najbližih odredišta, vrlo blizu samom centru Crikvenice. Do Ljubavne cestice, koju je pred gotovo 80-ak godina trasirao i uredio inženjer Alfons Kauders. Zatim opisuje pitome poljane uz Dubračinu i splet puteva po Kotoru koji vode do neočekivanih još netaknutih kutaka prirode nadomak rastućem gradu. U knjizi su našla mjesto i nekadašnja omiljena izletišta Crikveničana, Mirna koliba i Gornji kraj te Lukić i Joško i njihove tambure.

I nije se zadržala samo na mjestu Crikvenici. Svojim radoznalim okom uputila se i u neposredno zaleđe, u Vinodol s kojim je Crikvenica oduvijek u nerazdruživoj cjelini. Vodi nas u Dolince, Kamenjak, Grižane i Belgrad, zatim u šetnju po Slanom potoku s njegovim nezaustavljivim klizištima, pa dalje u novo svetište Karliće i bajkovitu Gladovu malenicu, Tribaljsko jezero i veličanstvenu utvrdu Drivenik, do koje će stići samo šetači s najboljom kondicijom. Autorica nas podsjeća i na opaku bolest, koleru koja je još u 19. st. često harala ovim krajem, te je lokalni puk sagradio zavjetnu kapelu iznad Selca posvećenu Sv. Fabijanu i Sebastijanu. U knjizi je našla mjesto i najstarija crkva u Vinodolu posvećena sv. Jurju, do koje se svakoga 23. travnja i dan-danas uspinju procesije.

Knjizi je priložena i jedna mala zemljopisna karta i dva plana staza i puteva. S jedne strane je prikazana trasa Ljubavne cestice s naznačenim dužinama u metrima, a s druge strane je plan puteva i cesta koje vode prema Gornjem kraju, Kotoru, Stolniču i Grižanima. Ovi šematski prikazi puteva učinit će još lakšim snalaženje svima onima koji žele malo bolje upoznati okolicu Crikvenice.