MALIK na PETAKU

Malik na Petaku

Cilj projekta Malik na Petaku oživljavanje je i očuvanje starih priča i legendi o patuljku Maliku, koje su dio usmene tradicije šireg vinodolskog kraja, a i cijeloga Primorja.

Projekt je vezan za Petak - jedan od najstarijih dijelova Crikvenice - u čijem parku, po lokalnoj tradiciji, u duplji stare murve živi patuljak Malik. Priče o Maliku željeli smo obnoviti i učiniti zanimljivima kroz suvremenu multimedijalnu interpretaciju, koja će približiti priču iz prošlih vremena ljudima novoga doba.


Zato smo 2014. godine Malikovom stablu omogućili da "progovori" i ispriča priču o Maliku, pa danas priča na hrvatskom i još sedam svjetskih jezika.
Objavili smo i slikovnicu "Slikopriče o Maliku" za koju su tekstove i crteže izradila djeca naših osnovnih škola.


Priča o Maliku je 2015. godine dobila i jednu novu, "slatku" dimenziju u obliku raznih čokoladnih slastica posvećenih Maliku, kao što su Čoko-Malik i Malikova slatka škrinjica, a svježim slasticama pridružili su se slastičari Hotela "International" i Srednje škole "Dr. Antuna Barca". Na Malikovom slatkom danu, 9. svibnja 2015. djeca su u parku na Petaku slušala priče i legende vinodolskoga kraja koje su pričale "dve none-pripovedalice", crtali su Malika i gledali predstavu "Pra-priče" u izvedbi Kazališta OZ.


Prvi puta je javnosti predstavljeno idejno rješenje "Malikovog bajkovitog parka". Već tada se vidjelo da ovaj projekt ima elemente i potencijale atraktivnog kulturno-turističkoga proizvoda te se nadamo da će se razviti u prepoznatljiv brend crikveničkoga turizma.


Vaš Centar za kulturu "Dr. Ivan Kostrenčić"

Ovdje možete pogledati tlocrt Malikovog bajkovitog parka.