Zdravko Gržičić, 1923. - 2006.
cijena: 70,00 kn Zdravko Gržičić, 1923. - 2006. Sanja Škrgatić monografija Godina izdanja: 2008..
ISBN: 978-953-7532-00-0
Izdavači: Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić
Uvez: polutvrdi
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 112

Knjiga nije pretjerano strogo strukturirana nekim životnim fazama ili poglavljima, već nas pitkim tekstom vodi kroz mnogostrano stvaralaštvo Zdravka Gržinića, vremenskom crtom od crikveničkog djetinjstva i prvih pokušaja likovnog izraza u stripu, uglavnom za zabavu vršnjaka, preko srednjoškolskog širenja znanja o crtanju, kroz ratne nedaće koje su zahvaljujući crtačkom umjeću i kulturološkoj pozadini postale manje teške i lakše prebrodive. Autorica nas vodi zatim kroz Gržičićev boravak u Zagrebu na studiju arhitekture, ali kako je poznato da "studentski život je lijep..." tako doznajemo da je i Gržičićeva klapa muzičara odlično spojila ugodno s korisnim i dobro proživjela taj period. Široku i prilagodljivu prirodu autorovu vidimo i kroz njegovo zapošljavanje u različitim sferama društvenog života koje su u monografiji navedene.

Drugo zanimljivo djelovanje Zdravka Gržičića, uz toliko zahtjevan posao projektanta, jest njegov angažman na raznolikim poljima likovne umjetnosti. Bavio se crtežom, slikarstvom, grafikom, dizajnom, unutarnjom dekoracijom, kiparstvom, knjižnom ilustracijom i opremom... Sva je ta područja trebalo tehnički poznavati iznutra, mukotrpno odrađivati i sa svim se temama saživjeti, a trebalo je to i javnosti dostojno prezentirati. Gržičić je konstantno bio prisutan u javnosti kao pokretač i izvršitelj monogih javnih zadaća, posebice svoje Crikvenice, želeći od tog ubavog mjesta oblikovati ugodan gradić. Taj je trud i bio nagrađen 2001. Nagradom za životno djelo.

Sanja Škrgatić je vrlo detaljno, objektivno, a ipak s poštovanjem i naklonošću prikazala cjelokupnost Gržičićeva stvaralaštva, navodeći mnogobrojne detalje i djela iz svih sfera njegove bogate aktivnosti. Podjednakom je konzistentnošću i marom analizirala glavne odrednice stvaralačkog uma i kreda Zdravka Gržičića koji se ogleda u konstrukciji arhitekture ali i crteža. Tekst je vrlo lako čitljiv unatoč brojnosti podataka i analiza kojima obiluje upravo primjereno osobi kojom se bavi, a koja je na ovaj način, nadajmo se, spašena od brzog zaborava, a na čast umjetniku Zdravku Gržičiću, autorici monografije Sanji Škrgatić i samom gradu Crikvenici i njenim mnogobrojnim gostima.

Mr.sc. Daina Glavočić (izvod iz recenzije)