Grijači snijega
cijena: 30,00 kn Grijači snijega Tomislav Kovačević zbirka pjesama Godina izdanja: 2005..
ISBN: 953-97308-7-7
Izdavači: Ustanova u kulturi Dr. Ivan Kostrenčić, Društvo hrvatskih književnika - ogranak u Rijeci i Liber
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 56

Knjiga sadrži 32 pjesme. U pogovoru je Luko Paljetak zapisao - Genitivnom metaforom Grijači snijega, Tomislav Kovačević već naslovom svoje nove zbirke otkriva temeljnu poziciju onog lirskog subjekta koji se, iskazujući se najčešće kao ja i mi, pobunjen iz samoće javlja dugim aglomeracijama i nakupinama stihova koji žele zatrpati samotnost, a prosvjed pojačati nizovima iskaza što, težnjom da im bude što tješnje, odražavaju klaustrofobičnost širine prostora poezije ovog pjesnika, rođenjem Osiječanina, djetinjstvom i školovanjem Senjanina i Zagrepčanina, a prebivalištem Crikveničana. Možda mi i zato piše on u pismu od 19. travnja 2004.: ... Ja i more ne volimo se previše! Čak bi se moglo reći da se i ne podnosimo!!!... Samo se pogledavamo ispod oka, pazimo na svaki pokret onog drugog, ne želimo biti iznenađeni... (...) Gotovo vjerujem da je planina u dosluhu s morem i da će me jednog dana gurnuti k njemu, a zatim će me otok, potpomognut valovljem, zdrobiti o stijenje...

S te rubne, stiješnjene pozicije, naslovom zbirke Tomislav Kovačević ispisuje svojevrsnu apsurdnost svih onih koji se bave grijanjem snijega, ne otkrivajući pri tome svrhu toga posla. Ona, zacijelo nema za cilj ubrzati dolazak proljeća, jer snjegovi u planinama / strpljivo pripremaju tutanj lavine a naplavine vjetra uredno/ slažu oplođene ravnice u lažne knjige vremena/ prepuštajući njihovo iščitavanje slijepim i potkupljivim vidovnjacima (Jorgovan mirisom lomi...). Novom svojom zbirkom Tomislav Kovačević potvrđuje, dakle, dosadašnje odlike svoje poezije, pridodavajući joj ovaj put znatniju mjeru ironičnosti i destruktivnosti. Stvarajući jaz između sebe i stvari izvanjskoga i unutrašnjeg svijeta on pjesmu do dna, i preko njega, ispunja zato riječima kojim temeljna zadaća jest izazivanje površine.

Tomislav Kovačević (Osijek, 1945.), pjesnik, književni i likovni kritičar. Jugoslavistiku i komparativnu književnost studirao u Zagrebu i Münsteru. Objavio je četiri zbirke pjesama, Žedne ribe, Zadah riječi, Druga vatra u istoj ruži i Nervozno more i jedan izbor pjesama Kretnja ruke.