Crikvenčani u I. svj. ratu
cijena: 60,00 kn Crikvenčani u I. svj. ratu Dubravka Ivančić, Slavko Matejčić, Ankica Pravdica i Ivica Šegota Godina izdanja: 2009..
ISBN: 978-953-7532-03-1
Izdavači: Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić
Uvez: polutvrdi
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 108

Ovo je vrijedan povijesni prikaz zavičajne, lokalne povijesti Crikvenice u razdoblju Prvoga svjetskog rata temeljen na autentičnim podacima i dokumentima. Posebno su zanimljiva i vrijedna pisma Crikveničana koja otkrivaju one intimne i osobne detalje ljudi ovoga kraja, njihove bojazni i htijenja. To su pravi biseri obiteljske i zavičajne povijesti ali i dokaz da se povijest može pisati bez "velikih" i značajnih datuma i povijesnih osoba.

Tekst je ove knjižice opisuje i objašnjava kaotično vrijeme rata u kojemu se isprepliću strah, neizvjesnost, tuga ali i nada. Upečatljiv je izvadak iz ratnog dnevnika Ivana Matejčića Parila u kojem opisuje svoj odlazak u vojsku i oproštaj s roditeljima. Odmah potom slijedi izvadak iz dnevnika župnika Rigonija o prvom poginulom Crikveničanu. Rat je nemilosrdno odnosio Crikveničku mladost. Apatija, tuga, očaj. Jedina utjeha bila je molitva.

Kronologija zbivanja u Crikvenici i na fronti oslanja se najvećim dijelom na zapise crikveničkog župnika monsinjora Antuna Rigonija u Župnoj spomenici. U svemu tome je važan njegov neovisan položaj u odnosu na administrativne vlasti. Drugi važan izvor je Spomenica pučke škole u Crikvenici koju su bili dužni voditi svi upravitelji škole. U njoj se spominju svi važniji događaji, kako iz školskog života tako iz mjesnog okruženja. Ona se vodila u kontinuitetu od 1874. do 1945.

Za vrijeme Prvoga svjetskog rata zapise je vodio i upravitelj Franjo Galić koji je službovao u Crikvenici od 1899. do 1919. godine. Zapisi i pisma samih sudionika rata, Crikveničana koji su našli za potrebno da se makar na taj način suprotstave ratnoj stihiji bili su također vrijedan izvor. Osim ovih autentičnih dokumenata te fotografija i ratnog materijala, zabilježena su i sjećanja u drugoj i trećoj generaciji potomaka, koji su prepričali sjećanja svojih očeva i djedova. Tekst je podržan fotografijama iz obiteljskih zbirki Crikveničana, Arhiva Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci te Arhiva Muzeja grada Rijeka.

Prof. dr. sc. Darko Dukovski (iz recenzije)

Autori knjige nisu profesionalno vezani uz povijesno istraživanje, ali su se unatoč tome ozbiljno posvetili poslu jasnoga i objektivnog bilježenja zbivanja na području Crikvenice u razdoblju Prvoga svjetskog rata.