03.11.2016. - 19.11.2016. Marijan Mavrić Jesenski memento
Izložba slika

Slikarstvo Marijana Mavrića autentično je i snažno te je svaka njegova izložba potvrda specifične osobnosti i stvaralačke dosljednosti. Nakon proteklih izlagačkih cjelina u kojima nas je umjetnik uvijek pomalo iznenađivao svojim slobodnim i lirskim apstrakcijama sada se on vraća svom iskonskom likovnom izrazu, osvježenom i prepoznatljivom. Njegova odrednica je krajolik s motivima mora, ali i s gorskim predjelima, prepunim zelenila šuma i prostranstava livada. Lakoća kojom stvara vidljiva je, a sveobuhvatnost pristupa puna je bogatstva tonova, kolorita, ritma i poetičnosti. Njegov rad temelji se na intuiciji i vizualnom osjetu za prirodu i prostornost. Vrlo smišljeno i znalački on preobražava stvarnost umirujući je te meditativna svjetlost zrači iz prizora koji se pred nama šire, njegovo more je mirno, šume uspavane, a atmosfere laganog i suptilnog ritma vode nas u kompoziciju slike.

Boja raščlanjuje i stvara krajolik, a sam prostor ispunjen je do najsitnijeg detalja lakoćom poteza te razrađenim i kvalitetnim koloritom. Dominiraju blagi prijelazi snoviti i skladni, tonovi se nižu, nadograđuju i rastu, izrastaju u višeslojnost površina u kojoj su kontrasti umireni, tek ponekad obogaćeni sjenovitom plavom ili vodenim odrazom stvarnosti.

Kod morskih motiva dinamika prikazanog primarna je. Pogled kreće s obale dok precizna razrađenost prvog plana dominira. To su grote, molići, bove… Sama morska površina u dubini je prikaza, mirna i nepregledna ograničena tek dalekim obrisima otoka i neba. Svojom modrinom gradi odnose pretače se i prodire poput plime. Rive su osamljene i tihe, tek poneki prolaznik, bitva ili brod uznemiri platno stapajući se s pučinom.

Gorski motivi u djelo nas uvode livadom, zelenim i svježim tragom trave te smeđom toplinom zemlje. Zidići i stabla, zaklonjene kuće i brežuljci tvore perspektivni niz. Stvoreni ambijent pulsira energijom koja se osjeća i koja smiruje. Priroda diše svojim zanosom čineći sliku privlačnom i svježom. Suptilnost i uravnoteženost ritma dočarava sklad rješavajući slikarsku problematiku, otkrivajući znanje i iskustvo autora.

U svim tim prikazima kraja, mora ili planine, vidljiva je bit razumijevanja Mavrićeve estetike i rada. U njima je razrađena sadržajnost i finoća, usklađeni su tonovi i motivi, smjerni elementi vizualnosti koji usmjeravaju našu pozornost na svakodnevne, jednostavne, nestvarne i pomalo bezvremene krajolike. Svaki rad stoga predstavlja virtuoznost likovne tehnike, ali u isto vrijeme tumači i iščitava izravnost i jednostavnost umjetnika koji nam bez ograničenja i granica dopušta da postanemo dio tog prikazanog svijeta, realnog, ali i izmaštanog, zanosnog i uspavanog krajolika.

Jasna Rodin, mr. sc.

Marijan Mavrić rođen je 3. svibnja 1942. u Selcu. Grafičku školu završio je u Zagrebu 1960. Prvi put se predstavio 1966. na skupnoj izložbi u okviru slikarske kolonije u Biogradu na moru. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1977. u Crikvenici. Od tada je održao više od 100 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Njegovi brojni radovi nalaze se u javnim prostorima. Osim slikarstvom bavi se i grafičkim dizajnom. Od 1977. član je HDLU Zagreb, a potom i HDLU Rijeka. Ima status samostalnog umjetnika.